czwartek, 11 czerwca 2015

Pełnoziarniste naleśniki - przepis podstawowy

Zawsze mówię, że nie potrafię smażyć naleśników.
Przez to, że maksymalnie obniżam zawartość mąki i daję więcej jajek, to zazwyczaj wychodzą mi raczej cienkie omlety. Brakowało mi przepisu na "jednoosobowe" naleśniki, mając taką recepturę dużo łatwiej jest panować nad proporcjami składników.
Oczywiście nawet jeśli mieszkacie sami, albo Wasz towarzysz/towarzyszka twierdzą, że po co sypać razową mąkę, skoro prościej użyć zwykłej - nie musicie smażyć tylko 2 naleśników, bo akurat tyle jest Wam na jeden posiłek potrzebne, ponieważ świetnie się mrożą!
Z przepisu wychodzą 2 spore naleśniki, także odpowiednio pomnóżcie sobie składniki, aby wyszło Wam tyle placków ile potrzebujecie, albo chcecie zrobić na zapas.

Przy razowych naleśnikach należy pamiętać o kilku istotnych zasadach:
1) Patelnia musi być BARDZO dobrze rozgrzana, ja rozgrzewam swoją około 2 minut
2) Patelnia powinna być delikatnie posmarowana tłuszczem - wystarczy kilka kropel oleju i pędzelek, łyżka oleju jest nam zupełnie zbędna.
3) Ciasto naleśnikowe każdorazowo przed wlaniem na patelnie powinno zostać ponownie wymieszane, bo mąka opada na dno.
4) Jest pewne prawdopodobieństwo, że pierwszy naleśnik się rozleci - to jakaś klątwa :-)


Pełnoziarniste naleśniki - przepis podstawowy


Razowe naleśniki - przepis podstawowy
przepis na 2 naleśniki, całość dostarcza średnio:
177 kalorii; 10g białka; 6.5g tłuszczu; 20g węglowodanów

  • 1 jajko (L lub ewentualnie M)
  • 30 g mąki pszennej razowej (graham) lub żytniej (1850)
  • 70 ml wody/mleka
  • szczypta soli
  • kilka kropel oleju rzepakowego

Patelnię dobrze nagrzewamy i lekko natłuszczamy olejem.

Składniki do ciasta naleśnikowego roztrzepujemy, a w razie potrzeby dodajemy zioła lub np. cukier lub cynamon.
Ciasto wlewamy i szybko rozprowadzamy po patelni, smażymy na średnim ogniu z obu stron.



Przepis na pastę soczewicową z powyższych zdjęć znajdziecie tu - KLIK sprawdziła się do naleśników idealnie! Niestety nie miałam mąki orkiszowej, żeby przetestować, ale proporcje pewnie będą te same :-)

Dla bezglutenowców przepis podstawowy tutaj - KLIK

No to jak - na słono czy na słodko? Ja zawsze rozpisuję różne wersje swoim podopiecznym, więc jeśli szukasz dietetyka, który nie pozbawi Cię takich pyszności to zapraszam do współpracy online!

35 komentarzy:

  1. Nie pamiętam już czy znalazłam swój przepis na idealne naleśniki, ale nawet jeśli to.. zgubiłam! Przyda się więc nowy do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile razy próbuję zrobić takie razowe naleśniki do tortilli za każdym razem coś nie tak. Spròbuję następnym razem z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile wychodzi naleśników z podanej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, od razu kojarzy się z FIT jedzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam naleśniki! Aż mi teraz zrobiłaś smaka ;)!

    OdpowiedzUsuń
  6. 30g mąki ile to łyżek? :)
    nie mam wagi kuchennej:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zrobiłam naleśniczki ze szpinakiem i kurczakiem. Pyyyszne a najlepsze w nich jest to, że są szybkie i łatwe do zrobienia :D super, że podałaś przepis na taką porcję. Łatwo przemnożyć ;) dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile ma kalorii taki jeden naleśnik bez dodatków ?

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwszy naleśnik jest jak pierwsze małżeństwo - zawsze nieudany !
    a tak na poważnie: patelnię do naleśników nie używać nigdy do niczego innego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam wersję z pierwszym dzieckiem, że zawsze na zmarnowanie ;)

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile kalorii zawierają te naleśniki bez nadzienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisane jest 177 kcal, czyli 88,5 na naleśnika. Mniej niż 100!

      Usuń
  12. Ile kalorii zawierają te naleśniki bez nadzienia?

    OdpowiedzUsuń
  13. The Tiara Transformation System : The secret to losing fat and keeping it off for good ! Fit Body
    Youtube Here https://youtu.be/HZfJ6XAEIoE
    Youtube Here https://www.youtube.com/watch?v=HZfJ6XAEIoE

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dobre, nie dodalam cukru, przez co idealnie nadawaly sie na słdko jak i na słono, czy do warzyw. Usmażyłam bez oleju, ale i tak ładnie odeszły od patelni. Wyszło mi 6 nalesników ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobilam dzisiaj - ze szpinakiem :) jutro robię na słodko <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy próbowała Pani zrobić kiedyś naleśniki pieczone w piekarniku? Wiem, że jest taki sposób, to się chyba nazywa naleśniki po fińsku :) Wiem z doświadczenia, że naleśniki z mąki pszennej wychodzą i tak fajnie wyrastają, ciekawa jestem natomiast czy pełnoziarniste (lub zrobione z innych mąk niż pszenna) byłyby równie dobre i przede wszystkim czy wyrosłyby w piekarniku... :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Po raz pierwszy w życiu wyszły mi naleśniki zrobione z podanego tu przepisu; nie porwane a nawet podrzuciłam na patelni, aby przewrócić i nadal idealne. Dzięki za fajny przepis. Od pierwszego wypróbowania robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą, nawet pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Odmierzyłem dokładnie składniki. Naleśniki wyszły pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis :)
    Zapraszam również do mnie po przepis na proste ciasteczka jaglane.
    Uwaga, one odchudzają! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. zrobiłam! czadzior, tylko trochę mało z tych proporcji :D

    OdpowiedzUsuń
  21. A więc, skorzystałam właśnie z świeżo zakupionej patelni do naleśników. Dodałam cynamonu i imbiru. Pychota! Będę robić stanowczo częściej - właśnie w tej, pełnoziarnistej wersji. Może z czasem nabiorę wprawy i kolejny się nie rozpadnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy to będzie trudne dla początkującego kucharza?

    OdpowiedzUsuń
  24. przepis super! zachciało mi się naleśników na wytrawnie i zrobiłam z tego przepisu. 70 ml mleka, wbijałam jedno jajko, 3 łyżki mąki pełnoziarnistej i odrobina wody, bo ciasto było trochę za gęste. Wyszły mi z tego 2 duże naleśniki. Bardzo elastyczne, wiec fajnie się zawinęły :) na jeden naleśnik ok pol łyżeczki oleju (u mnie kokosowego). Zrobienie ich, łącznie z umyciem naczyń zajęło mi mniej niż 10 min! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo śmieszne. Samo smazenie trwa dłużej z rozgrzaniem patelni.

      Usuń
  25. Naleśniki z mąki orkiszowej robie z proporcji: 2 jajka, 2dwie szklanki mleka lub wody, 2szklanki mąki. Wychodzi ok 6szt

    OdpowiedzUsuń
  26. Naleśniki pyszne! u mnie dziś wytrawnie: z kaszą jęczmienną i szpinakiem. Muszę przyznać, że smażenie naleśników nie jest moją mocną stroną, ale z tych jestem bardzo zadowolona! Pozdrawiam, Jagoda :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie wiem jak to się dzieje, ale za każdym razem jak obracam to się rwą...

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.